דברים לפרשת השבוע - פרשת יתרו, מפי מו"ר הגאון הרב דוב ליאור שליט"א‎

במתן תורה התקיים הכתוב "ולקחתי אתכם לי לעם", כאשר הקב"ה גאל את ישראל. כל שלבי הגאולה, החל בהוצאת עם עבדים ועד העמדתם בהר סיני והבאתם למדרגה של נבואה, היו הכנה למעמד נשגב זה.

במעמד זה זכו כלל ישראל להגיע לדרגת נבואה ושמעו דברי אלוקים חיים. עשרת הדברות שקיבלו שם משמשים כיסוד לכל תרי"ג מצוות.

לפי שיטת הרמב"ן, כלל ישראל הגיע לדרגת נבואה כששמעו את שתי הדיברות הראשונות. יותר 
מכך לא היו מסוגלים לשמוע, מפני שלא יכלו לחיות בספירה רוחנית כל כך גבוהה, לכן בקשו ממשה רבנו שהוא יאמר אותן ולא ה'.

יש גם הבדל בלשון הדברות עצמן. שתי הראשונות נאמרו בלשון מדבר "אנכי ה' אלוקיך"  ו"לא יהיה לך אלוקים אחרים על פני", אך בדיבר השלישי לא נאמר לא תשא את שמי לשוא אלא "לא תשא את שם ה' אלוקיך לשוא".

שתי הדברות הראשונות, העוסקות במציאות ה' ואחדותו, הן יסודות האמונה. הרמב"ם מסביר ב'מורה נבוכים' את מאמר חז"ל 'אנכי ולא יהיה לך מפי הגבורה שמענום', שאין הכוונה שהם השיגו זאת בנבואה, אלא בגבורת המופת, בשכל האנושי הבריא. מי שהיה חוקר ובודק את הדברים האלו ללא חולשות אנושיות, היה יכול להגיע למסקנה שיש בורא יחיד לעולם. העובדה שיש מיליארדי אנשים בעולם שטועים בזה, היא רק מפני שהם עצלנים ולא מוכנים להתבונן באמת.

לכאורה נשאלת השאלה: אם מציאות ה' כל כך ברורה, מדוע צריך ציווי אלוקי?
בעל 'הלכות גדולות' לא מונה את האמונה בבורא כמצוות עשה, מפני שאי אפשר לצוות על אמונה. ממה נפשך, אם אדם מקיים את הציווי הרי הוא כבר מאמין, ואם הוא לא מאמין איך  ניתן לצוות עליו ?

אולם הרמב"ם והרמב"ן מונים את האמונה בבורא עולם כמצווה. הרמב"ם כותב שיש מצווה "לידע ולהאמין שיש שם מצוי ראשון". כלומר, אדם קיבל מהוריו ומוריו שיש בורא לעולם, והוא נברא למטרה מסויימת. יש לאדם חיובים, מה עליו לעשות וממה עליו לחדול, אך הוא גם צריך ללמוד ולדעת את זה ולא רק להאמין. עליו ללמוד בספרי מדע האמונה שחברו גדולי ישראל.

בעשרת הדברות לא נאמר "אנכי ה' אלוקיך אשר בראתי שמים וארץ" אלא "אשר הוצאתיך מארץ מצרים", מפני שאת הבריאה הם לא ראו במו עיניהם אלא קבלו במסורת מהדורות הקודמים, מה שאין כן יציאת מצרים שראו את שידוד מערכות הטבע, עשרת המכות ושאר הארועים ביציאת מצרים - ראו בעליל שיש בורא לעולם, יש משגיח ויש שכר ועונש.

יש מצווה להזכיר ולספר לבנים על מעמד הר סיני, משום ששורש האמונה של עם ישראל נובע ממעמד זה. בתחילת עשרת הדברות נאמר "וידבר אלוקים את כל הדברים האלה לאמור", ולא ברור למי לאמור, שהרי הם אלו ששומעים. אלא הכוונה, שלא ישמעו רק את עצם האמירה, אלא יש מצווה להעביר לדורות הבאים גם את חרדת הקודש וההתפעלות שנחרטו בליבם של העומדים בהר סיני, כמו שאומרים חז"ל שמי שאבותיו עמדו על הר סיני לא יכולות להיות בו תכונות שליליות מסוימות.

יש חשיבות להעביר את המסר של מעמד זה לדורות הבאים, לדעת שהקב"ה ברא את האדם, ששונה במהותו מכל בעלי החיים. אדם מישראל צריך לבנות את האישיות שלו, דבר שבא לידי ביטוי בשלבי הגידול של הילד שמתפתח אט אט עד שבגיל עשרים אמור להגיע לשלמותו. לבעלי חיים אין הליכה לקראת שלמות, כמו שאומרים חז"ל ששור בן יומו קרוי שור, ומרגע שננער ממעי אימו אין לו יותר שאיפה לשלמות אלא רק לגדול ולהיות שמן יותר.

תורת ישראל אינה מצווה לדברים שאין אנו מסוגלים, ומה שכתוב בתורה אנו מסוגלים לקיים, אלא שיש דברים שאנו צריכים להתאמץ יותר, ויש דברים קלים יותר. 'אין הקב"ה בא בטרוניה עם בריותיו', לצוות עליהם דבר שאינם יכולים לעמוד בו. משום כך אין לתת לגיטימציה לחולשות שאסורות מהתורה, בתירוץ שהאדם מוכרח אותן. יכול להיות שיותר קשה לו, אבל צריך לדעת להתמודד. העמידה בפני פיתויים היא בסופו של דבר טובתו של אדם ואושרו, שיוכל לחיות חיים נעימים ושמחים בעולם הזה, ובזכות התורה והמצוות שיקיים יזכה להדבק באלוקים חיים בעולם הנשמות, ולאחר מכן בעולם התחייה. יהי רצון שנזכה גם אנחנו לראות בישועת עם ישראל ובגאולתו.

הלכות ט"ו בשבט מפי מו"ר הגאון הרב דוב ליאור שליט"א

דברים לפרשת השבוע - פרשת בשלח, וקישור לשיעור לט"ו בשבט, מפי מו"ר הגאון הרב דוב ליאור שליט"א‎

פרשתנו עוסקת במה שהתרחש לאחר שעם ישראל עזב את אדמת מצרים. למרות שפרעה אמר 'קומו צאו מתוך עמי', לאחר שהבין שאין בדעת עם ישראל לחזור, נהפך לבו והתחרט על ששלחם.

היום דבר מקובל הוא שאיש ציבור מבטיח משהו ולא מתכוון כלל לקיים אותו. אולם בדורות הקודמים, כשמלך אמר משהו היה לזה גיבוי, כמו שאומרת הגמרא, שמלך האומר שיעקור הר  - ההר יעקר ולא יחזור מדבריו. אולם כאן פרעה חזר בו מפני ששנאה גברה, והמצרים אמרו "לקינו, נטלו ממוננו ושילחנום". למרות שהם עשו זאת  בהכרה מלאה - חזרו בהם.

פרשתנו עוסקת בתיאור שני איומי מלחמה שהיו על עם ישראל, האחד איום פרעה שרודף אחר עם ישראל על מנת להחזירם למצרים, והאחר בסוף הפרשה - מלחמת עמלק.

יש הבדל מהותי בין שתי מלחמות אלו. למרות שגם מעשהו של פרעה נבע מרשעות, הרי היתה לו טענה מסויימת: "מה זאת עשינו כי שילחנו את בני ישראל מעבדנו", דהיינו, היו לנו עבדים ואנו הוצאנו אותם לחופשי בחינם. אולם מלחמת עמלק שונה במהותה. לעמלק לא היתה שום עילה להלחם בעם ישראל. לא היה בין שתי האומות כל שיג ושיח. בני ישראל לא התכוונו לרשת את ארצו, ולא התגרו בהם. עמלק יצא למלחמה אך ורק מתוך שנאה תהומית וכעס על עצם הופעת אורם של ישראל על במותי ההיסטוריה. מכאן אנו למדים שיכולה להיות שנאה שאין לה שום נימוק הגיוני, וממילא אין שום פתרון להשקיט אותה.

המלחמה במצרים היתה בדרך ניסית, אך המלחמה בעמלק התנהלה בדרך הטבע "וַיַּחֲלֹשׁ יְהוֹשֻׁעַ אֶת עֲמָלֵק וְאֶת עַמּוֹ לְפִי חָרֶב" - מלחמה ממש. כמובן,תפילתו של משה סייעה ללוחמים במערכה.
עמלק מייצג את ההתנגדות לגילוי השכינה והקדושה בעולם (לצערנו, גם היום יש אתיאיסטים מסוגים שונים שרוצים למחוק כל זכר של קדושה), לכן לאחר הניצחון על עמלק הקב"ה מבטיח שיימחה את זכר עמלק מן העולם. מחיית עמלק נעשית באמצעות עם ישראל. ככל שעם ישראל יגביר את הקדושה בעולם ע"י שמירת התורה והמצוות, ככל שנגביר את העוצמה הרוחנית, בזה אנו מוחקים את עמלק.

אי אפשר לפתור את בעיית הרשעות בעולם על ידי דיפלומטיה וכדומה. אין פתרון  אחר לבעיה, אלא רק כאשר עם ישראל יהיה בדרגה רוחנית גבוהה, ויקרין קדושה ואמונה בבורא עולם, כמו שכתוב "כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים".

בל נחשוב כי התקרבות והתרפסות כלפי אומות העולם יביאו את הגאולה, להיפך, וכך כותב הגרי"מ חרל"פ, שהגאולה תבוא רק כאשר לא תמצא אומה אחת שמוקירה את ישראל – "הן עם לבדד ישכון ובגוים לא יתחשב". ההתקרבות שלנו לאומות, והנסיונות למצוא חן בעיני העמים, יתנפצו אל מול סלעי המציאות. אין מה להיבהל מכך - זהו תהליך הגאולה. כמו שבלידה, בתחילה יש לאישה צירים כואבים מאד שהולכים ומתגברים, אך בסופו של דבר התוצאה היא הבאת חיים חדשים לעולם. עם ישראל צריך להיפרד מהעמים כדי למלא את שליחותו האלוקית להיות "לברית עם לאור גויים". אנו רואים שהמהלכים האלוקיים חותרים לקראת ייעוד זה, ואין הדבר רחוק. גם כשיש ירידות ונפילות, אנו סמוכים ובטוחים כי לא ייטוש ה' עמו ונחלתו לא יעזוב, ובע"ה עוד בדורנו נזכה למחיית עמלק, וכל הרשעה כולה כעשן תכלה ובא לציון גואל.

דברים לפרשת השבוע - פרשת בא, מפי מו"ר הגאון הרב דוב ליאור שליט"א

"החודש הזה לכם ראש חדשים ראשון הוא לכם לחודשי השנה".הרמב"ם סובר שפסוק זה בא לצוות על מצוות 'עשה' של קידוש החודשים ועיבור השנים.   הלוח העברי בנוי על פי הטבע שהקב"ה הטביע בבריאה. היום מתחיל אצלנו מצאתהכוכבים, החודש נקבע בין מולד למולד ואורכו כט ימים וקצת, השנה היא שנים עשר מולדות - הכל מותאם לטבע העולם.

עלינו להבין את המצווה הזאת מבחינה רעיונית, מדוע מצווה הקב"ה על קידוש החודש עוד בטרם יציאתם ממצרים ולפני הציווי על קרבן פסח?

אלא שבמצווה זו מקופלת המגמה שלשמה עם ישראל יצא ממצרים, שהיא שמירת תורה ומצוות. ע"י שמירת תורה ומצוות יש בכוחו של אדם מישראל לקדש את החומר.

הרמב"ן קורא לזמן "הדק שבנבראים". לפני בריאת העולם לא היה מושג של זמן, ההיקף של כדור הארץ הוא זה שיוצר את הזמן. לאדם מישראל יש יכולת לקדש את הזמןכפי שאומרים חז"ל "מקדש ישראל והזמנים" - הקב"ה קידש את עם ישראל, וישראל מקדשים את הזמן שהוא הדק שבנבראים, ואין צריך לומר גם את שאר ענייני החומר. יהודי ששאיפתו בעולם הזה היא להשיג את הדברים הנצרכים שהוא זקוק להם, כמו מעון כלכלה וביגוד לו ולמשפחתו ע"מ שיוכל לחנך אותם לקיום תורה ומצוות שזו היא התכלית, ממילא גם אכילתו שינתו ועבודתו – קדושים.

חז"ל דרשו מהפסוק "החודש הזה לכם", שהמוסמכים לקדש את החודשים ולעבר את השנים הם המקבילים למשה ולאהרן בשעתם, חכמי הסנהדרין הגדולה. הסמיכה נמשכה ממשה רבנו עד זמנו של הלל הנשיא, נכדו של הלל הזקן, ואז פסקה בגלל מלכות הרשעה.
איך המערכת הזאת מתפקדת? מי קובע מתי לעבר את החודש, בייחוד חודש ניסן וחודש תשרי שיש לזה השלכה מתי פסח, מתי יום כיפור ומתי סוכות?
כותב הרמב"ם בספר המצוות שבימינו שאין סמיכה, הציבור שיושב בארץ בעצם הסכמתם אפילו בהסכמה שבשתיקה,שיום זה יהיה ראש חודש, יש לזה חלות אף בתקופתנו. וזאת לא משום שהסמוכים האחרונים קידשו את החודשים עד ביאת הגואל, אלא כל חודש וחודש הולך ומתקדש מחדש ע"י יושבי א"י. מסביר הרמב"ם שיש בזה יסוד גדול בענייניהאמונה, ובהבטחה האלוקית על קיומה של האומה. מפני שאם חלילה ייווצר מצב שלא יהיו עשרה יהודים בארץ, לא יועיל כל מערך המועדים, וממילא לא יהיו זמנים ומועדים כלל. קיומה של האומה תלוי בהימצאותם של ישראל בארץ.
מנין יהודים בארץ ישראל הוא הנקרא כלל ישראל אפילו אם בחו"ל יושבים מיליוני יהודים.
אמנם המינימום הוא עשרה יהודים, אך כמובן יש הבדל אם נמצאים עשרה, מאה, אלף, מליון או עשרה מליון. אינו דומה מצב שמועטים עושים את התורה למצב שמרובים עושים את התורה. ככל שיש יותר יהודים בארץ, וככל שנאחזים יותר במרחבי ארצנו, בכך מחזקים את כוחה של האומה. לכן בדורנו, שזכינו לשוב לארצנו, חשוב מאד להעמיק את אחיזתנו בכל חבלי הארץ, להרבות ישובים, ובכך לחזק את האומה.

נמצא שבמצוות קידוש החודש מונחת גם ההכוונה לדרכה של האומה המותנית במידת היותה בארצה.

יהי רצון שנזכה עוד בדורנו לחיזוקה של האומה, עד שכל עם ישראל יבין שחוסנו וכושר עמידתו תלויים בנחישות אחיזתו בכל מרחבי ארץ ישראל, שתביא בסופו של דבר את השלום ואת הביטחון לאזור כולו.

דברים לפרשת השבוע - פרשת וארא, מפי מו"ר הגאון הרב דוב ליאור שליט"א

פרשתנו עוסקת במהלכים האלוקיים, שבסופו של דבר אילצו את פרעה לשלח את עם ישראל. מטרתן של המכות מוזכרת במפורש בתורה, להודיע לכולם שיש בורא לעולם ויש השגחה פרטית, וכן כעונש למצרים על מה שהרעו לעם ישראל.

הקב"ה אומר למשה ארבע לשונות של גאולה: והוצאתי, והצלתי, וגאלתי, ולקחתי. לשונות הגאולה אינן רק מילים שחוזרות על עצמן בביטוי אחר, אלא מבטאות את השלבים בגאולה.
עם ישראל היה משועבד בעבודת פרך ולא היה מסוגל לעבור ממצב כזה ישירות למעמד הר סיני ולשמוע 'אנכי ה' אלוקיך'. ראשית היה צריך להפסיק את עבודת הפרך. לפי המפרשים, לאחר מכת הערוב פרעה הפסיק את עבודת הפרך, אך הם נשארו עדיין עבדים. רק אחרי מכת הברד הוא הסיר לגמרי את העבדות וקרא להם בשם המכובד "בני ישראל", שלא כמו במכות הקודמות שקרא להם "עם". השלב הבא היה "וגאלתי"  כאשר אמר פרעה "קומו צאו מתוך עמי" שבזה היה שחרורמוחלט. השלב הרביעי, "ולקחתי אתכם לי לעם", היה במעמד הר סיני שבו עוצבה דמותו הרוחנית של עם ישראל.

גאולתם של ישראל מורכבת משני שלבים, שחרור הגוף משעבוד זר, ואח"כ עיצוב הדמות הרוחנית של עם ישראל, שהיא מהותה של האומה, כפי שכותב רב סעדיה גאון "אין אומתנו אומה אלא בתורותיה". 
חז"ל תקנו לשתות בליל הסדר ארבע כוסות של יין כנגד אותן ארבע לשונות של גאולה, ודווקא כוסות יין ולא דבר אחר כגון ארבעה כזיתים של מצה, מפני שליין יש תכונה מיוחדת  היכולה לשנות את מצב רוחו של האדם. מי שישתה ארבע כוסות מיץ או מים, בודאי ירווה את צמאונו, אך לא ישנה את הרגשתו, מה שאין כן יין – "יין ישמח לבב אנוש". ומכיוון שאנו מציינים בלילה זה את עלייתו של עם ישראל משעבוד לגאולה שלמה, בשלבים השונים, עושים זאת על ידי יין.
בדור הקודם התחילה ההתעוררות לשיבת ציון, עם ישראל בגולה התחיל לתרום כסף לגאולת הקרקעות בא"י ולהקים בה ישובים.  לצערנו הרב לא כל עם ישראל הפנים את גודל השעה בה אנו חיים, ולכן יש לעזוב את הגלות, לבוא ארצה, לגאול אותה וליישבה. אנחנו מאמינים שכך הוא מהלך הדברים, קודם כל נגאל הצד החומרי של עם ישראל, ולאחר מכן השלב הרוחני המקביל ל"ולקחתי אתכם לי לעם" - מעמד הר סיני.
ההתעוררות לתשובה לא תבוא מצד האליטות של האקדמיה או מצד עיתונאים, במאים או אנשי הבידור. אנו רואים היום ניצנים של התעוררות לתשובה מתוך העם מלמטה, שמבין שכל התופעות השליליות בחיינו נובעות מחיי הריקנות.
לצערנו הרב אנו שומעים שיש עליה באלימות של הנוער, ובמקביל ירידה בהכרת הלאומיות.
חלק גדול מהנוער לא מבין את ייחודו של עם ישראל, ומדוע צריך להלחם עבור הארץ הזאת. קיים חוסר מודעות לכך שארץ ישראל לכל מרחביה שייכת באופן בלעדי אך ורק לעם ישראל.אך ענינים אלו הולכים ומתעוררים, ויש קצת התפכחות.
הקב"ה משגיח על עם ישראל ומקשה עת ערפם של הרשעים שלא רוצים אפילו להיפגש עם נציגי הממשלה, וכך ההשגחה האלוקית מסובבת שארץ ישראל תישאר בידי עם ישראל. גם המלחמות הפנימיות בארצות ערב הסובבות אותנו הן לטובתנו, כאשר הם נחלשים מבפנים ומאבדים את כוחם נגד עם ישראל.
יהי רצון שההנהגה שלנו תפיק את הלקחים מהעבר ותנצל את השעה להחלת הריבונות על כל מרחבי ארצנו, להרחבת ההתיישבויות ביהודה שומרון ובנימין, וכך תקבע העובדה שעם ישראל הוא הבעלים על כל ארץ ישראל. פעולות אלו הן שיקרבו את הקץ ויביאו שלום אמיתי לעם ישראל ולאזור כולו.

דברים לפרשת השבוע - פרשת שמות, מפי מו"ר הגאון הרב דוב ליאור שליט"א - בצירוף קטע שנשמט במשלוח הקודם‎

ספר שמות בכללו נקרא על ידי הראשונים 'ספר הגלות והגאולה'. הגלות היא קיום הנבואה 
שנאמרה לאברהם אבינו, "גר יהיה זרעך בארץ לא להם ועבדום וענו אותם ארבע מאות שנה".
מה היתה מטרת הגלותמה היא תרמה לבניינה של האומה?

אומרים המפרשיםשהגלות היתה כדי שעם ישראל יפנים את ענין ביטול הרצון העצמי 
להשתעבדות כלפי שמיאכמו שעבד אינו עושה כל מה שליבו חפץ אלא את מה שאומרים לוכך גם כאן,העבדות הקשה באה לדכא ולהחליש את החומר עד כדי שיוכלו לומר 'נעשה ונשמע'.
כמובן, חלק גדול מעם ישראל לא הגיע למדרגה הזו ולא יצא ממצריםוגם לאלו שיצאו ממצרים היו מידי פעם מעידותאך מבחינה בסיסית עם ישראל הוכשר על ידי הגלות לומר 'נעשה ונשמע.

כשהקב"ה החליט להוציא את עם ישראל ממצריםאמר לו הקב"ה "ועתה לכה ואשלחך אל 
פרעה והוצא את עמי בני ישראל ממצרים", ולפי חז"ל רק לאחר שבעה ימים משה ניאות לקבל על עצמואת השליחות הזוכיצד יתכן שמשה רבנו לא קיבל מיד את השליחותהרי היה צר לו 
מסבלם וצרתם של בני ישראל

וכך אנו רואים בתחילת הפרשהכשיצא מפלטין של מלך וראה איש מצרי מכהאיש עברימיד 
נחלץ לעזרתו להצילואם משה יודע שעם ישראל סובל מאדאיך הוא אומר "שלח נא ביד תשלח", מדוע לדחות את הגאולה ולא לגאול עכשיו?

אלא,שידע משה רבנו  שגלות מצרים עדיין לא השלימה את המטרה שלשמה עם ישראל 
יצא אלהלא כולם הגיעו למדרגה הראויהולא כולם היו מוכנים לגאולהמשה חשב שעדיף 
שיישארו עודזמן מה במצרים למרות המשך סבל עול השעבודבכדי שבסופו של דבר יצאו לחרות
עולם ולא יגלו שוב.

אולם משה רבנו לא ידע שאם יישארו עודעלול להיווצר מצב שכבר לא יהיה את מי לגאול
חלילהמשל לאדם שנפצע קשה בתאונת דרכיםאם יגישו לו טיפול רפואי בהקדם יצילו את 
חייואך אםחלילה ימשיך לדמם על הכבישלאחר זמן קצר לא יהיה את מי להציללכן 'הכריח' הקב"ה את משה רבנו לגאול את ישראל.

לפי זה צריך להבין את דברי משה רבנו שבהמשך: "למה הרעתה לעם הזה למה זה שלחתניומאז באתי אל פרעה לדבר בשמך הרע לעם הזה 
והצל לא הצלת את עמך".

אם לא הגיע זמן הגאולה - למה נשלחתיואם הגיע - למה הוכבד עול השעבוד?

בפסוקים אין תשובה מפורשתאך המפרשים אומרים שמה שאמר הקב"ה "עתה תראה 
אשר אעשה לפרעהזאת התשובההקב"ה בא לומר למשה שלא יחשוב שהכבדת עול השעבוד היא'המצאהשל פרעהאלא אני תכננתי את זהמפני שעם ישראל לא היה זכאי שמהלך הגאולה יתחיל בשידוד מערכות הטבע ע"י ניסיםבאה א"כ הכבדת עול השעבוד כתחליף לאי זכאותם.
"עתה תראה אשר אעשה לפרעה כי ביד חזקה ישלחם וביד חזקה יגרשם מארצו". הכל 
מתוכנן ע"י הקב"ה כדי שמכאן ואילך תתאפשר היציאה בדרך של שידוד מערכות הטבע.

עם ישראל לא גילה מספיק נכונות להיגאלכפי שחז"ל אומרים שהמשלחת שהייתה אמורה
 להופיע לפני פרעה ולדרוש "שלח את עמי ויעבדוני", נשמטה אחד אחדהם פחדו לבוא לפני 
פרעה.כשבאו משה ואהרןפרעה יכול היה לומר להם: 'את מי אתם מייצגים, הרי העם לא רוצה!? לכן בא עליהם העונשהתוצאה של הכבדת עול השעבוד היאשנסללה
 הדרך לגאולה ועם ישראל יכוללעמוד בהר סיני ולומר 'נעשה ונשמע'.

המפרשים אומרים שגלות מצרים היא אב טיפוס לגלויות האחרותכמו שאנו רואים גם בדורות שלנו את המצב בו עם ישראל נתוןאנו מאמינים שעם כל הייסורים הפוקדים את עמנו כתוצאהמהחולשותבסופו של דבר ניגאל.

הייסורים שבאים על עם ישראל נזקפים לזכותםהסבל הגדול ממהר את גאולתםוכך בכל 
דור ודורעלינו לדעת שהייסורים לא באים חינםאלא בגלל החולשות שלנואם אנחנו נתקן 
ונרצה אתהגאולהאין ספק שהיא תבואכמו שמסיים ריהודה הלוי  את ספרו: "ירושלים אמנם תבנה כשיכספו לה ישראל תכלית הכוסף".

ארץ ישראל תבנה ותהיה ברשות עם ישראל אם רק ירצו אותה בלב ובנפש.
הגאולה בודאי לא תופיע אם יסגירו חבלי ארץ לנכריםעלינו לגאול את הארץ ולהחיל את ריבונותנו על כל מרחביהובזה נביא שלום ובטחון.

אין ספק שתהליך גאולת עם ישראל שהתחיל בדורנו יגדל ויפרחעד שנזכה לראות בשוב הציון ובישועת העל עמו ונחלתו.